Vinnare 2019

Under Oskarsgalan 2019 utdelades elva priser till fantastiska oskarshamnare som gjort något extra bra för platsen.

Låt oss här presentera vinnarna.

Årets entreprenör/innovatör

Under Oskarsgalan 2019 utsågs elva stolta vinnare från Oskarshamn.

Delades ut av Atrinova Affärsutveckling AB
Vinnare: Sizes Works 
Motivering: Med kreativitet och nytänkande utvecklar och effektiviserar företaget en traditionell bransch. Företaget har industrialiserat tillverkning av flexibla och moderna flervåningshus i trä och genom sin etablering bidrar de starkt till utvecklingen av Oskarshamns näringsliv.

Årets Årets energi- och miljöpris

Delades ut av Oskarshamn Energi
Vinnare: AinaMay (Frida Stierna)
Motivering: Årets energi och miljöpris går i år till en företagare som med stort engagemang och entreprenörsanda sett möjligheter i återvinning, ur ett miljöperspektiv. Återvinning med utgångspunkt att skapa nya produkter, är att använda energi på ett hållbart sätt och det vill vi stödja.

Årets medarbetare

Delades ut av Oskarshamns-Tidningen
Vinnare: Khalil Mustafa, Arbetsförmedlingen Oskarshamn
Motivering: Årets medarbetare kom till Sverige från Syrien med sin familj. Han har aldrig varit rädd för nya uppgifter och har helhjärtat och med en stark vilja blivit en del av sitt nya hemland. Han är omtänksam och lyhörd, uppmärksammar kollegor och tvekar inte att visa dem sin uppskattning. Han är en uppskattad handläggare och tillsammans med en personlighet som ställer krav, men som också stöttar de kunder han möter, är han en mycket god representant för Arbetsförmedlingens verksamhet.

Årets integrationspris

Delades ut av Press Kogyo
Vinnare: Oskarshamns kvinnoförening Olivia
Oskarshamnskvinnoförening Olivia utgör en stor skillnad för utrikesfödda kvinnors integration i Oskarshamns kommun. Genom att tillvarata kompetens, erbjuda barnomsorg, språkträning och utbildningar kortar de ner tiden för etablering och vägen ut i arbetslivet underlättas. Olivia skapar mötesplatser, lär ut hur det svenska samhället och kulturen fungerar och skapar kontaktytor mellan olika kulturer och näringslivet. Olivia arbetar för allas lika värde.

Årets tillväxtpris

Delades ut av Almi
Vinnare: AB POD 
Motivering: På en mogen och hårt pressat marknad har årets vinnare lyckats förvalta och utveckla ett familjeföretag i tre generationer. Trots teknikskifte, generationsskifte och konjunktursvängningar har de på ett småländskt finurligt vis kunnat dubbla sin omsättning under de senaste 15 åren, med bibehållen hög lönsamhet och därmed hållbart planerad tillväxt. Bolaget är en stark aktör på orten och vår förhoppning är att de kommer vara det många år framöver.

Årets UF-företag

Delades ut av Swedbank
Vinnare: Protect Yourself UF
De har utvecklat en stark och stilren affärsplan som de senare omsatt till en praktisk, enkel och lönsam produkt. Årets UF företag förstår såväl vikten av att ha ordning och reda i företaget som vikten av att ha ett gott samarbete. Allt detta samtidigt som de bidrar till ett säkrare och tryggare Oskarshamn.

Årets idrottsprestation

Delades ut av Fritidskontoret, Oskarshamns kommun
Vinnare: IK Oskarshamn, ishockey
2018 var sportsligt bästa året hittills i föreningens 50-åriga historia. Efter en sjundeplats i allsvenskan vann laget slutspelsserien. Pressade sedan Leksand till en avgörande match och var bara en seger från en avgörande matchserie till SHL. Under sommaren byttes i princip hela laget ut. Trots det så fortsatte de sportsliga framgångarna och laget ledde serien vid årsskiftet 2018/2019.

Årets granne

Delades ut av OKG AB
Vinnare: Magasinets vänner
Den ideella föreningen Magasinets vänner har med arrangemang som Valborgsmässofirande och Spökbingo på Fallebo gård skapat en växande tradition hos många Oskarshamnare såväl unga som gamla. 
Genom att också dela med sig av gårdens unika miljö och omgivningar där man vandrar fritt i hagmarker och på vandringsleder symboliserar man verkligen begreppet grannsämja. Därför vill OKG uppmärksamma Magasinets vänner med hedersutmärkelsen Årets granne.

Årets regionutvecklingspris

Delades ut av Nova Utbildning, FoU och Affärsutveckling
Vinnare: Linköpings universitet
Linköpings universitet ser sitt ansvar som tekniskt universitet att bidra till nationens tillväxt genom att stärka industri kommuner som fungerar som regionala och nationella tillväxtmotorer.
Linköpings universitet ställer forskningsresurser till förfogande för näringsliv och offentlig sektor, detta utvecklar Oskarshamn.

Årets företagare

Delades ut av Företagarna Oskarshamn och Länsförsäkringar Kalmar län
Vinnare: AMO Klimatteknik
AMO Klimatteknik är verksam inom energi och miljöbranschen, en bransch som blir allt viktigare för vår planet och vår framtid. Genom en oändlig kunskapstörst har Mats Sjöstrand med över 30 år i branschen försett sig och sina kollegor med en unik kompetens inom olika teknikområden. Genom att alltid sätta kundens behov i fokus har A.M.O byggt långsiktiga kundrelationer som är lönsamma för alla parter.

Folkets pris

Delades ut av Attraktiva Oskarshamn AB
Vinnare: Stefan H. Lindén
TV-serien Eagles, skapad av Oskarshamnssonen, har bidragit till stor stolthet, attraktionskraft, reklam och exponering för vår region i nationell tv. Att sätta Oskarshamn på kartan i nytt sammanhang och engagera oskarshamnare i alla åldrar.