Vinnare 2015

Oskarsgalan är kvällen då vi utser stolta vinnare inom tio olika kategorier. Dessa vinnare får motta Oskarsgalans statyett tillsammans med ära och beröm.

Vinnarna vid Oskarsgalan var:

Logotyp för vinnarna på Oskarsgalan 2015.

Årets granne

Vinnare: Kent Hedengård, initiativtagare till Craftstaden Fighters
Motivering:
Kent Hedengårds initiativ att starta innebandylaget Craftstaden Fighters, ett lag för personer med funktionsnedsättningar, visar på det bästa föreningsidrotten har att erbjuda. Laget ger människor med funktionsnedsättningar en möjlighet till en meningsfull och glädjefylld gemenskap i idrottslivet, samtidigt som det bryter fördomar och bygger broar. Det ger även möjlighet till personlig utveckling och ökat självförtroende både inom och utanför idrotten. Craftstaden Fighters är ett vägledande initiativ och ett föredöme för övriga idrottsföreningar i Oskarshamn och i hela Sverige.

Årets företagarkvinna

Vinnare: Julia Lindhag, Lindhags Delikatesser AB
Motivering:
Årets företagarkvinna är ett gott exempel på en kreativ entreprenör. Hon är en förebild och inspiratör för andra kvinnor och bevisar att det går att satsa på sin dröm. Hon har genom sitt stora engagemang nått ut till flera storstäder med sina produkter och satsar nu även internationellt.

Årets energi- och miljöpris

Vinnare: Björn Syrén
Motivering:
Med stor entusiasm och öppenhet för ny teknik, har han med ett gediget tekniskt intresse gjort investeringar i en av framtidens energiproduktionslösningar, med bland annat solcellsbaserad elproduktion, även kallad microproduktion.

Årets medarbetare

Vinnare: Lise-Lotte Håkansson, Gymnasiesärskolan
Motivering:
Vår vinnare har en fantastisk förmåga att skapa en trygg och tillåtande arbetsmiljö och därigenom få elever och lärare att våga utmana sig själva. För henne är inget omöjligt. För att lyckas i utvecklingen av Gymnasiesärskolan inspirerar och handleder årets vinnare sina kollegor i arbetslaget och sprider även sina kloka idéer till övriga kollegor på Oscarsgymnasiets skolområde.

Årets idrottsprestation

Vinnare: Uffe Eriksson, rallycross
Motivering:
Den 3 maj 2014 kraschade han våldsamt i SM-premiären i Tomelilla. Mycket pengar och massor av arbetstimmar krävdes för att få bilen i kördugligt skick till nästa deltävling. Därefter gick allt som på räls. Fyra månader efter kraschen hade han tagit ett efterlängtat och historiskt SM-guld i sportens finaste klass: supernationell klass 1. Det är med stolthet vi kan konstatera att Sveriges bästa rallycrossförare kommer från Oskarshamn.

Årets UF-pris

Vinnare: Maja Forsell och Ellen Gustafsson med MicroSkönhet UF
Motivering:
Med höga ambitioner har det vinnande företaget visat prov på entreprenörskap utifrån en väl genomarbetad affärsplan. Vinnarna utstrålar trovärdighet, trygghet och är goda förebilder för andra. Juryn är djupt imponerad av vinnarnas drivkraft och prestation.

Årets nydanare

Vinnare: Anders Oskarsson, Nilssons konditori
Motivering:
Det perfekta hantverk och professionalism som årets vinnare visat upp för världen har satt Oskarshamn på den kulinariska kartan för lång tid framöver. Som chefskonditor i det Svenska kocklandslaget har han inte bara försvarat Sveriges positioner på den internationella arenan utan även visat prov på stort ledarskap. Hans nyfikenhet och innovativa drivkraft har levererat hantverk på högsta nivå, något vi oskarshamnare dagligen kan avnjuta på Nilssons konditori i Oskarshamn.

Årets entreprenör

Vinnare: Lyft & Service med Rikard och Peter Lundgren
Motivering:
Årets pristagare har utifrån kundens behov och perspektiv skapat ett framgångsrikt företag som berikar näringslivet i Oskarshamn med nya idéer och nya arbetstillfällen. Företaget har en stabil och växande verksamhet med starkt fokus på god service och hög kvalitet och har goda utvecklingsmöjligheter i framtiden. Atrinova vill lyfta entreprenören och dessa entreprenörer ”lyfter” verkligen Oskarshamn!

Årets företagare

Vinnare: Ingemar Petersson, Maskincentrum i Bockara
Motivering:
Årets företagare har ett stort engagemang för sitt företag och sina anställda. Med en stor medvetenhet och entreprenörsanda har bolaget förändrats och anpassats efter marknadssituationen sedan starten 1980. Pristagarens långa erfarenhet och stora försäljningsskicklighet har starkt bidragit till att företaget kontinuerligt utvecklats med god lönsamhet. Vinnaren visar föredömligt att med starkt kundfokus och god servicekänsla kan livskraftiga företag byggas som gynnar samhällsutvecklingen i glesbygd.

Årets pris för forskning och utveckling

Vinnare: Lars Cederqvist, teknologie doktor i svetsteknik, SKB:s Kapsellaboratorium, Oskarshamn.
Motivering:
Under året har Kapsellaboratoriets unika verksamhet knutits tydligare till Novas och SKB:s gemensamma utvecklingsarbete. Den planerade satsningen på FSW-centret (friktionssvetsningscentret), syftar till att använda tekniken för annat ändamål än att fästa kopparlocket på de behållare som inrymmer det använda kärnbränslet. En person som har ägnat mycken tid och energi åt att utveckla svetstekniken är vår pristagare. Pristagaren är doktor inom teknikområdet styrning och kontroll av FSW-tekniken. Pristagarens kunskaper och erfarenheter inom området är en förutsättning för att det ska gå att förverkliga FSW-centret.