Vinnare 2014

Under Oskarsgalan den 29 mars 2014 delades tio Oskarsstatyetter ut till stolta oskarshamnare. Oskarsgalan är kvällen när lokala hjältar och eldsjälar hyllas under pompa och ståt.

Oskarsgalan 2014 var kvällen när vi tio stolta vinnare hyllades.

Vinnarna på Oskarsgalan 2014:

Årets företagare: 

Vinnare: Peder Ivarsson, Påskallaviks Snickeri AB
Motivering:
Årets företagare har hantverksyrket i blodet. Med gedigen kompetens och avancerad högteknologi har bolaget utvecklats till att ligga i framkant inom sin bransch. Kunderna beskriver företaget som professionellt, idérikt, ambitiöst och med modern maskinpark!

Årets granne

Vinnare: Ulf och Elsie Ljunggren
Motivering:
Ulf och Elsie Ljunggren har genom sina resor till Estland visat att när nöden är som störst är hjälpen som närmast. Med samma självklarhet som medmänniskor hjälper en granne på hemmaplan, har Ulf åkt över med elever från Oscarsgymnasiet och byggmaterial för att bland annat bygga lekplatser åt dem som inte har samma möjligheter som oss. Ulf och Elsie är därför inte bara våra goda grannar, deras omtanke har gett uttrycket även en vidare betydelse för våra grannar på andra sidan Östersjön.

Årets idrottsprestation

Vinnare: Oskarshamns AIK, fotboll
Motivering:
Har satsat hårt och målmedvetet under en lång tid. De senaste säsongerna har föreningen avancerat i seriesystemet och lyckades nu äntligen nå sitt mål. Blev dessutom historiska när de som första herrlag någonsin i Oskarshamn tog steget upp i fotbollens division 1.  

Årets entreprenör

Vinnare: Peder Ivarsson, Påskallaviks Snickeri AB
Motivering:
Årets pristagare har ett brinnande intresse för trä, och har skapat ett framgångsrikt och lönsamt företag där man satsar strategiskt på ny teknik och kompetensutveckling. Med sin förmåga att tänka nytt och se lösningar kan han möta kundens behov och förväntningar med det lilla extra och unika.

Almis tillväxtpris

Vinnare: Kustbygg Oskarshamn AB
Motivering:
Årets pristagare är ett lokalt förankrat företag som har visat tydliga tillväxtambitioner. Företaget har under senaste tre åren tredubblat sin omsättning och antalet anställda. Tillväxten har skett med stigande lönsamhet trots investeringar. Årets tillväxtpristagare är ett utomordentligt exempel på ett företag med en ägare som vill, vågar och har förmåga att växa.

Årets företagarkvinna

Vinnare: Maria Lotsengård, Anlon Resurs & Kompetens AB
Motivering:
Årets företagarkvinna har drivit sitt företag sedan år 2006. Hon kan tillsammans med sina 20 anställda visa upp en stabil verksamhet med hög kompetens. Ambitionerna för framtiden är höga och målsättningen är att expandera ytterligare.

Årets pris för forskning och utveckling

Vinnare: Professor Waclaw Gudowski, Kungliga Tekniska Högskolan
Motivering:
Årets pristagare har sett den unika kunskapen som finns i Oskarshamn och inom SKB om kärncykels alla delar och även uppmärksammat hur man har arbetat med information till det lokala samhället. Pristagaren vill använda Nova och Oskarshamn som utbildningsnod för att sprida kunskapen till andra länder som står inför samma utmaningar som Sverige angående slutförvar av använt kärnbränsle.

Årets medarbetare

Vinnare: Kenth Sjöberg 
Motivering:
Årets medarbetare är uppvuxen i Oskarshamn. Den här personen är sympatisk och jordnära och arbetar för gruppen i alla situationer. Årets medarbetare klagar aldrig och ställer alltid upp för sina medarbetare. Årets vinnare har lyckats med den omöjliga ekvationen ­- att vara chef, medarbetare och kamrat.

Årets energi- och miljöpris

Vinnare: Kuststaden AB
Motivering:
För att på ett innovativt och strukturerat sätt arbetat med miljöfrågor i det dagliga arbetet. Dessutom har man på ett målmedvetet sätt konverterat till miljövänliga alternativ för uppvärmning av sina fastigheter, som exempelvis fjärrvärme. Men framför allt har man med ett gediget affärsmannaskap lyckats förena energi och miljösatsningar med kunden i centrum, vilket har bidragit till företagets goda ekonomiska resultat.

Årets nydanare

Vinnare: Jim Håkansson
Motivering:
Priset för Årets nydanare går till en person som är ett föredöme när det gäller
samarbete och samverkan. Många människor och organisationer i Oskarshamn
tar initiativ till och genomför projekt och aktiviteter som går långt utanför vad
som kan förväntas av dem. Denna fantastiska ingenjör och entreprenör har
tillsammans med ett gäng entusiastiska idealister påbörjat omvandlingen av
Hjortberget till en besöksanläggning som på årsbasis kan locka 100 000 besökare.
Vilken potential!